Ongelmia vedenlaadussa (kevät) | Vesikaivohuolto Vipe Oy
Siirry sisältöön

Ongelmia vedenlaadussa (kevät)

Keväisiä ongelmia vedenlaadussa

Kevään aikaan talven lumien sulettua voi kaivoissa ilmetä erinäisiä ongelmia. Erityisen yleinen ongelma, joka esiintyy juuri lumien sulaessa, on muutos veden värissä tai maussa. Tämä on usein merkki pintavesien pääsystä kaivoon. Talven aikana kostean maan jäätyessä ja laajentuessa, voivat kaivonrenkaat liikkua hieman. Tämä renkaiden liikkuminen on usein niin hienovaraista, ettei sitä silmällä voi havaita. Kaivonrenkaiden välisten saumojen rikkoontuminen tai halkeaminen ei kuitenkaan vaadi aina sen suurempaa liikettä. Erityisen paljon vahinkoa voi saada aikaan lämpötilojen jatkuva heiluminen miinuksen ja plussan välillä. Kun lumet ovat suurilta osin sulaneet, kannattaa siis vilkaista kaivoon ja etsiä halkeamia renkaiden saumoista tai murenemista. Erityisesti silloin kun veden laatu on selkeästi muuttunut.

 

Veden laatu kannattaa myös tutkituttaa säännöllisesti. Kaikkia haitta-aineita ei voi havaita värin, hajun tai maun kautta. Suosittelemme teettämään suppean vesianalyysin ainakin kolmen vuoden välein ja laajemman tutkimuksen kuuden vuoden välein. Jos kaivo on ollut käyttämättömänä talven ajan ja vesi seisonut pitkään, voi olla tarpeen teettää vesitutkimus ennen käytön aloittamista. Seisoneesta vedestä ei kuitenkaan kannata vesinäytettä ottaa vaan pumpata vettä pois kaivosta ja antaa sen taas täyttyä itsekseen. Toista tämä operaatio pariin  kertaan, jotta kaivossa oleva vesi on vaihtunut ja mahdollisimman tuoretta.

 

Yleinen ongelma on myös hieman harmaan väriseksi muuttunut savinen vesi. Lumien sulaessa ja maan pehmetessä, voi maaperästä liueta savea kaivon veteen. Tätä ongelmaa voi korjata lisäämällä pohjasuodatuksen määrää. Mikäli tämä toimenpide ei auta ja savea pääsee veteen runsaasta pohjasuodatuksesta huolimatta, oikeanlainen suodatin toimii myös ratkaisuna. Sopiva suodatin auttaa myös pääsemään eroon muista mahdollisista haitta-aineista vedessä. Suodattimen valintaa varten tarvitaan kuitenkin vesianalyysin tulokset, josta selviää suodatuksen tarve ja haitta-aineiden pitoisuudet.

 

Tilaa kaivon kuntotarkastus!

Katso myös:
Kaivotarvikkeet
Suodattimet
Vesinäytteet

 

Vesikaivohuolto Vipe toivottaa hyvää kevättä!