Kaivon ylläpito | Vesikaivohuolto Vipe Oy
Siirry sisältöön

Kaivon ylläpito

Betonirengas-, kivi- ja porakaivojen kunnossapito on tärkeää, jotta niiden vedenlaatu pysyy riittävän hyvänä. Tässä artikkelissa tarkastellaan näiden kaivojen kunnon tarkistamista ja huoltotoimenpiteitä. Pitämällä huolta kaivon kunnosta varmistat puhtaan veden saannin vuosiksi eteenpäin.

Rengaskaivo:

 1. Tarkista kaivon yläosan tiiviys ja varmista ettei kaivoon pääse pintavesiä ja niiden mukana saastumista aiheuttavia epäpuhtauksia.
 2. Mahdolliset saumavuodot tai halkeamat kaivonrenkaissa kannattaa korjata mahdollisimman pian veden laatumuutosten estämiseksi.
 3. Kaivon ympärillä olevan maan tulee olla muotoiltu sadevedet kaivosta poispäin johtavaksi.
 4. Jos kaivon seinämät ja pohja ovat likaiset, tulee kaivo pestä, poistaa pohjalietteet sekä vaihtaa suodatusmateriaalit jotta veden laatu pysyy hyvänä.

Kivikaivo

 1. Varmista kansirakenteiden kunto ja tiiviys. Paras vaihtoehto on betoninen kansi.
 2. Kiviä saattaa irrota ajan myötä, jolloin voi olla suositeltavaa asentaa kaivoon sisäputki. Ota yhteyttä ammattilaiseen parhaan ratkaisun selvittämiseksi.
 3. Kaivon ympärillä oleva maaperä vaikuttaa suuresti veden laatuun. Varmista että kaivon ympäristö on siisti ja maa on muotoiltu viettämään kaivolta poispäin.
 4. Kivikaivon huolto voi olla vaarallista mahdollisesti irtoavien kivien vuoksi. Pohjan puhdistus ja suodatusmateriaalien vaihto kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi.

Porakaivo

 1. Tarkista säännöllisesti pumpun toiminta.
 2. Porakaivokin tulee huoltaa säännöllisesti tai tarpeen mukaan. Huolto vaatii erikoiskaluston, joten pyydä ammattilainen suorittamaan kaivon puhdistus ja tarvittaessa desinfiointi.
 3. Porakaivon veden laatu voi vaihdella alueittain, joten on suositeltavaa analysoida vesi säännöllisesti.
 4. Pidä kaivon ympäristö siistinä. Pidä myös mahdollinen betonirenkaista tehty lähtökaivo kunnossa.

 

Yhteenveto

Betonirengas-, kivi- ja porakaivojen huolto on keskeinen osa puhtaan kaivoveden varmistamista. Säännölliset tarkastukset, kunnostukset ja tarvittavat korjaukset ovat avainasemassa. Ammattilaisen apu on aina tarpeen kaivon kunnostustöissä. Panostamalla kaivojen kunnossapitoon voimme varmistaa, että vesi pysyy puhtaana ja terveellisenä vuosien ajan.

Voit jättää kaivosi kuntotarkastuksen ja huollon Vesikaivohuolto Vipe Oy:n tehtäväksi. Ota yhteyttä ja kysy lisää!